Näin teet yhteistyötä setien kanssa

Asiasanat: vuorovaikutus, vaikuttaminen, dialogi, työelämä, yhteistyö, setämies, käsikirja, nopealukuinen

“Kohtaatko työssäsi käsittämättömiä jääriä? Turhauttavatko viime vuosituhannelle jämähtäneet setämiehet? Junnaako urasi paikoillaan, mutta naapurihuoneen coolille jäbälle satelee ylennyksiä?” Kyllä, kyllä ja juu, ainakin tunnistan käsitteen “naapurihuoneen cool jäbä.”

Jenni Karjalainen on työmarkkina-alan ammattilainen ja työskentelee nyt johtavana asiantuntijana Insinööriliitossa. Setäkuiskaajan käsikirjassa (Art House 2019) hän esittelee kahdeksan setätyyppiä ja kuinka heidän kanssaan toimitaan. Karjalainen kertoo hauskasti ja avoimesti (toki nimiä mainitsematta) tarinoita kohtaamisistaan setien kanssa, silloinkin kun yhteistyössä on ollut ongelmia, mikä sekin on jo antoisaa luettavaa. Aika harvoin työelämän ristiriidoista henkilöiden välillä puhutaan julkisesti, vai mitä olet mieltä? Karjalainen tunnistaa myös itsessään setäkäyttäytymistä.

Tuntuvatko nämä sedät yhtä tutuilta sinusta kuin minusta?

  • tärkeä ja fiksu setä: setien parhaimmistoa ja asemansa ansainnut – kunnioita, mutta älä pokkuroi vaan esitä asiasi selvästi, suorasti ja tiiviisti
  • mahtaileva setämies: hänen kanssaan toimii ego rubbing eli kehuminen
  • hyvä jätkä -tyypin varhaissetä: älä valita, vaan esitä selkeät ratkaisut rennosti, suorasti ja itsevarmasti
  • rehvasteleva  epävarma setänen, jonka mielestä “tämä nyt vain on aina ollut näin” – kehitä itsellesi hyvät hermot.

Tartuin tähän kirjaan, koska epäilen kohdanneeni erään kerran mahtailevan setämiehen, mikä oli minulle uusi tilanne ja jäi askarruttamaan minua. Tämä herra halusi olla aina oikeassa, oli aihe tai tilanne mikä hyvänsä tai keskustelukumppani kuka tahansa. Usein yllätyin hänen puheenvuoroistaan niin, että suorastaan jäädyin, mikä olikin puhdasta itsesuojeluvaistoa, koska muiden mielipiteiden esittäjät jyrättiin armotta kumoon. Häntä lähestyessäni mietin aina huolellisesti etukäteen, kuinka esitän asiani. Hänen puolustuksekseen minun on sanottava, että työhöni liittyvissä asioissa koin saavani jonkinlaista tukea, ja kyllä hänellä oli myös sydäntä.

Rakentavan vuorovaikutuksen ja vaikuttamisen pelisäännöt

Kirjan tärkein anti ja opetus liittyy vuorovaikutukseen ja vaikuttamiseen. Teinpä töitä sedän tai jonkun muun henkilön kanssa, parhaiten yhteisymmärrys syntyy kuuntelemalla, olemalla mukava ja ystävällinen, ja kirkastamalla omat tavoitteensa ensin itselleen.

Käsikirjan hyödylliset pelisäännöt jokaiseen päivään:  

  • Me kaikki olemme ihmisiä. (Myös vallanpitäjät. Myös sedät. Myös sinä ja minä.)
  • Ole kiva toiselle, ole empaattinen. Vaikeissakin tilanteissa pidä huolta, että kukaan ei menetä kasvojaan.
  • Yritä kuunnella, yritä ymmärtää.
  • Mitä hyödyllisempi viesti on vastaanottajalle, sitä paremmin se menee perille.
  • Mieti mikä on oma tavoitteesi, mieti mitä haluat.
  • Tarjoa ratkaisuja, älä pelkkiä ongelmia, ja varsinkaan älä etsi ja tarjoile vain virheitä.

Ovatko kaikki sedät miehiä?

Onko sallittua puhua sedistä, voihan nainenkin käyttäytyä setämäisesti? Eikö voisi puhua vain ihmisistä?

Karjalaisen mukaan kyllä vain voi puhua vain ihmisistä, onhan hän saanut myös kritiikkiä setäpuheistaan. Hän muistuttaa kuitenkin: “Ihmisten välinen toimiva vuorovaikutus ei sinänsä ole sukupuolittunutta, ainakaan sen ei pitäisi olla. Sukupuoli kuitenkin astuu esiin rooleissa ja niihin liittyvissä oletuksissa…sukupuoleen liittyvät rooliodotukset ovat todella yleisiä”.

Onko kukaan täysin vapaa sukupuolittuneesta ajattelusta? Ei varmasti, ja siksi se on tärkeää tiedostaa, sillä ajat muuttuvat. Mikä oli aiemmin enemmän tai vähemmän hyväksyttyä käytöstä, ei välttämättä ole sitä tänään, kuten #metoo-liike osoittaa. Nuoremmat sukupolvet eivät enää katso sormien läpi harkitsemattomia heittoja tai vähättelevää käytöstä, vaan he odottavat tasavertaista, kunnioittavaa käytöstä jokaiselta iästä ja sukupuolesta riippumatta. Jokaisen kannattaisi pysähtyä tunnistamaan omia stereotypioitaan ja olemaan avoin toisenlaiselle ajattelulle. Toivottavasti Setäkuiskaajan käsikirja jää mahdollisimman pian vaille käyttöä, ja että me käyttäydymme kivasti ja rakentavasti toistemme kanssa.

Setäkuiskaajan käsikirja on sujuvasti ja hauskasti kirjoitettu, ja on oiva käsikirja vuorovaikutustaidoista ja vaikuttamisesta. Kirja sopii avuksi ihan jokaiselle joka haluaa tehdä hyvää yhteistyötä toisten kanssa, olivatpa nämä setiä tai ei.

Lisää hyviä eväitä itsensä johtamiseen ja elämänsä elämiseen löysin Michelle Obaman inspriroivasta tarinasta – käy lukemassa tästä bloggaukseni tämän vaikuttavan henkilön vaikuttavasta kirjasta >>

Vastaa