Anna itsellesi lupa levätä

Tiistain vastaisina öinä usein valvon. Tunnistan, että olisi hyvä rauhoittaa iltoja tiiviiden päivien vastapainoksi, vaikka ei millään malttaisi. Pitäisi osata hellittää jollakin osa-alueella silloin, kun toisella on tilapäistä ruuhkaa, vaikka ei millään haluaisi antaa periksi. Lepo ja palautuminen nousee säännöllisesti esiin valtamedioissa, joten taidan olla osa trendiä.

Anna itsellesi lupa levätä

Päivät ovat erilaisia, miksi myös itsestä huolehtimiseen sopisi aina sama kaava?

Liikunnalle on hyvä asettaa tavoitteet, mutta jos takana on tiivis päivä huonosti nukutun yön jälkeen, vaikeinta on joustaa liikuntatavoitteissa, antaa itselleen lupa höllätä. Joskus ei sovi hikilenkki, vaan kävely linnunlaulua kuunnellen. Liikkumaan kannattaa lähteä tavalla tai toisella, sillä en muista ikinä tulleeni kotiin väsyneenä ja huonolla tuulella.

Joskus annan itselleni lahjaksi parin tunnin miniloman arjesta. Lähden vähän etuajassa töistä, kurvaan kotiin lukemaan lehteä ja syömään karkkia. Karkaaminen tekee hyvää.

Hyväksy paha mieli

Hyvinvoinnin kannalta paljon on kyse siitä, mitä korvien välissä tapahtuu. Paha mieli kuluttaa voimia, mutta ikäviä tunteita ei voi paeta. Ne voi yrittää hyväksyä, ja odottaa, että mieli työstää ratkaisun. Sillä aikaa kannattaa pitää huolta itsestä ja ladata mielen akkuja muilla tavoilla. Tunnetaitoja on parasta koulia ja hikilenkkejä juosta hyvinä päivinä, koska huonoina päivinä energia menee muuhun.

Vähennä vapaa-ajan ähkyhetkiä

Mökkielämän rento rytmi ja vähäiset ärsykkeet rentouttavat. Haluaisin tuoda samaa tavalliseen kaupunkiarkeen, yrittää pysähtyä hetkeen, lopettaa turha multitasking ja illan ähkyhetket. Vaikka näin:

  • Töiden jälkeen kotona lepään hetken, ennen kuin tartun muihin puuhiin.
  • Olen yhden hetken vain yhden asian äärellä. Ei siis uutisten katsomista, somea, bloggaamista ja seurustelua samaan aikaan. Ei yhtä aikaa lehden lukua ja uutisten katsomista.
  • Ruutuaika päättyy klo 21.
  • Meditoin joka päivä – no itse en kyllä meditoi. Toivottavasti jonain päivänä onnistun oppimaan meditoimisen salat.

Totuuden nimissä näiden keinojen vakiinnuttaminen vie aikaa. Mutta ei pidä antaa sen häiritä. Jos ei yritä, ei muutoskaan ole mahdollinen. Elämä on jatkuvaa muutostilaa. Ei voi varastoida unta, ei ruokaa, ei mielenrauhaa. Elämässä tasapainon hakeminen on jatkuvaa.

Vastaa