Kun kaipaat hyvää ja kevyttä luettavaa

Sujata Massey: Murha BombayssaPerveen Mistry tutkii.

Gummerus 2019


Sujata Massey tunnetaan jo päättyneestä Rei Shimura -dekkarisarjasta, mutta onneksi hän kirjoittaa taas.  Uusi sarja sijoittuu nyt sadan vuoden taakse Bombayhin ja pääosassa on Perveen MIstry, nuori lakinainen. Vaikka hän ei naisena pääsekään oikeusistuntoihin, riittää työtä isän lakitoimistossa. Perveenin hahmo on saanut innoituksensa Intian ensimmäisestä naisasianajajasta Cornealia Sorabjista. 

Tasa-arvon parissa liikutaan muutenkin, eikä pelkästään intialaisten naisten, vaan työläisten, köyhien tai jopa yläluokkaisten brittikolonialistien keskuudessaan tai osana intialaista yhteisöä kokemasta tasa-arvosta tai sen puutteesta. Perinteet voivat olla raskas ja epäoikeudenmukainen taakka ja niiden murtaminen vaatii rohkeutta.

Varsinainen rikostarina alkaa, kun Perveen huomaa asiakasperheen perintöasioissa epäselvyyksiä. Yrittääkö joku käyttää hyväkseen vastikään kuolleen tekstiilitehtailijan kolmen lesken tilannetta? Ja pian tapahtuu murha.

Ilman muuta jatkan Perveenin tarinoiden parissa. 

Katja Lahti ja Ina Westman: Arkisatuja aikuisille

S&S 2019

  • Teistä ei välitä kukaan: Äiti hermostuu lapsilleen
  • Tuntuu kuin -25 astetta: Äiti pitää buffettia jalkapallokentän laidalla
  • Teleskooppikäsi: Perheenisä etelänlomalla, joka ei vain suju kuten muilla perheillä
  • Perheneuvoja Mari-Sisko auttaa: Kuinka selvitä perhehelvetistä? – Olet nyt vapaa, nauti siitä.
  • Miniä: olikin miespuolinen
  • Kahvinkeittäjä: “Luulin päässeeni digitaalisen markkinoinnin asiantuntijaksi innovatiiviseen ja menestyvään IT-firmaan.”

En ollut aiemmin kuullut Lahden ja Westmanin Pienestä novelliblogista, mutta arki, sadut ja lyhyet tarinat saivat tarttumaan kirjaan. Arkisatuja on hyvä nimivalinta tälle kirjalle. Samaistuttavan sopivasti tuttua ja totta, mutta sitten yhtäkkiä mennäänkin vähän fantasian puolelle. Muutamien novellien kohdalla alkoi hieman kurkkua kuristaa, toisten kohdalla naurattaa.

Toivottavasti saamme jatkoa. Arjesta riittää ammennettavaa, kun katsoo tätä hullunkurista elämää oikeasta näkövinkkelistä.

Vastaa