13 fantasiakirjasarjaa koululaisille

Mitä kirjoja koululaiset lukevat? Mitkä kirjat voisivat kiinnostaa ala- ja yläkouluikäisiä? Olen vuosien varrella etsinyt netistä ja kirjastosta kiinnostavia kirjoja pojille, jotta lukuharrastus ei sammuisi kokonaaan. Pyysin nyt 12- ja 16-vuotiaita poikiani listaamaan heidän mielestään parhaat kirjat. Heitä kiinnostaa fantasia ja tässä onkin listattu 13 sarjaa. Kuvaukset ovat pääosin poikien kirjoittamia.

TOP 13 fantasiasarjaa

Rick Riordan on onneksi tuottelias kirjailija. Näitä sarjoja meillä on luettu:

Rick Riordan: Percy Jackson 1-5

Selviää, että Percy on puolijumala. Hän menee puolijumalien leirille ja päätyy taistelemaan demoneja vastaan. Ensimmäisestä osasta tehty elokuva ei ollut hyvä, joten kirjasarjaa ei kannata arvioida sen perusteella.

Percy tuntee itsensä vain tavallisena poikana, kunnes heti kirjan alussa hänen opettajansa muuttuu jonkinsorttiseksi kreikkalaisperäiseksi hirviöksi ja yrittää surmata hänet. Hänen äitinsä vieläpä joutuu Haadeksen nappamaksi, ja Percy päättää lähteä pelastamaan tätä. Hän saa tietää olevansa Poseidonin poika, ja, kuten kirjasarjojen sankareille yleensä, että maailma pitää pelastaa. Huono summaus mutta joka tapauksessa kirjasarja on todella mukaansatempaava, jolloinka lukemista on vaikeata lopettaa. Ja kun tämän lukee (kaikki ovat n. 250 sivuisia), niin helposti pääsee kiinni muuhunkin Rick Riordanin tuotantoon.

Viisiosaisen sarjan osat: Salamavaras, Hirviöidenmeri, Titaanien kirous, Labyrinttitaistelu, Jumalten sota

Kustantaja: Otava

Rick Riordan: Olympoksen sankarit 1-5

Olympoksen sankareissa on joitain samoja henkilöitä kuin Percy Jacksonissa, joten sarjat kannattaa lukea peräkkäin.

Kirjat kertovat konfliktista kreikkalaisten puolijumalien, roomalaisten puolijumalien ja maaemo Gaian välillä. (lähde: Wikipedia)

Viisiosaisen sarjan osat: Eksynyt sankari, Merenjumalan poika, Athenen merkki, Haadeksen talo, Olympoksen veri

Kustantaja: Otava

Rick Riordan: Magnus Chase 1-4

Sarja oli hyvä. Tällä kertaa lukija viedään skandinaavisen mytologian maailmaan

Neliosaisen sarjan osat: Kesän miekka, Thorin vasara, Kuolleiden laiva sekä Yhdeksän maailman sankarit.

Kustantaja: Otava

Rick Riordan: Kanen aikakirjat 1-3

Nyt seikkaillaan muinaisen egyptiläisen mytologian maailmassa ja pääosassa ovat teini-ikäiset sisarukset Carter ja Sadie Kane sekä heidän egyptologi-isänsä.

Sisaruksille tapahtuu jänniä juttuja, selviää, että jumalat asuvat heissä, he oppivat käyttämään voimiaan ja taistelevat pahoja voimia vastaan. Ei kerrota tässä enempää, ettei spoilata.

Kolmiosaisen sarjan osat: Punainen pyramidi, Liekehtivä valtaistuin, Pedon varjo

Kustantaja: Otava

Suzanne Collins: Alismaan tarinat 1-5

Tämä on Nälkäpeli-kirjoittajan toinen sarja. Päähenkilöpoika putosi tuuletuskanavasta syvälle maan alle ja taisteli jättitorakoita ja -rottia vastaan.

Viisiosaisen sarjan osat: Gregor ylismaalainen, Gregor ja turman ennustus, Gregor ja alismaan vitsaus, Gregor ja salaisuuksien merkit sekä Gregor ja rottien koodi.

Kustantaja: WSOY

Suzanne Collins: Nälkäpeli 1-3 +1

Sarja tekee Star Warsit eli vasta ilmestynyt neljäs osa Balladi laululinnuista ja käärmeistä sijoittuu aikaan ennen Katniss Everdeeniä, presidentti Snow’n ja nälkäpelin varhaisiin vaiheisiin. Tässä Helsingin Sanomien juttu aiheesta.

Kolmiosaisen sarjan kirjat: Nälkäpeli, Vihan liekit, Matkijanärhi.

Jatko/esiosa: Balladi laululinnuista ja käärmeistä

Kustantaja: WSOY

Laura Gallego García: Idhunin kronikat 1-4 (5)

Tämä oli hyvä sarja, mutta viimeistä osaa ei ole suomennettu.

Bazar Kustannuksen nettisivu kertoo: Maagisen Idhun-planeetan rauha rikkoutui, kun velho Ashran Nekromanti nousi valtaan. Uusi hallitsija tappoi vastustajansa sekä planeetan viimeiset lohikäärmeet ja yksisarviset. Osa idhunilaisista pakeni Ashranin hirmuhallintoa Maahan, mutta velhon kätyrit ovat jatkuvasti heidän kannoillaan. Pieni ja sinnikäs vastarintaliike pyrkii kokoamaan Maassa piilottelevat idhunilaiset yhteen vallatakseen lopulta kotiplaneettansa takaisin.

Sarjan suomennetut osat: Vastarinta, Herääminen, Ennustus, Mullistus

Brandon Mull: Myyttihovi 1-5

Sisarukset Seth ja Kendra menevät kesäksi isovanhempiensa luo ja lopulta taistelevat demoneita vastaan. Sisarusten tehtävänä on estää taikaesineiden joutuminen pahojen voimien käsiin. Ne olivat hyviä kirjoja, voisi lukea uudestaankin.

Viisiosaisen sarjan osat: Myyttihovi, Iltatähden kilta, Varjoruton kosketus, Käärmekonnun salaisuudet, Demonivankilan avaimet

Helsingin Sanomien arvio vuodelta 2010 pitää sarjaa tavallista parempana fantasiasarjana.

Kustantaja: WSOY

Emily Rodda: Deltoran vyö 1-8

On pitkään siitä kun tämän luin. Tarina sijoittuu Deltoran valtakuntaan, jonka paha voima ottaa valtaansa. Päähenkilö poika lähtee etsimään seitsemää jalokiveä, joiden taikavoimilla valtakunnan voisi pelastaa. Kiinnostava tarina ja myös todella jännittävä välillä, kannattaa lukea. Itse taisin olla kahdeksan tai yhdeksän.

Kahdeksanosaisen sarjan osat (ei välttämättä oikeassa järjestyksessä): Hiljaiset metsät, Kyynelten järvi, Rottien kaupunki (2008), Vaeltava aavikko (2008), Kauhujen vuori (2008), Pedon luolasto (2010) Kadonneiden laakso (2011), Paluu Deliin (2012)

Kustantaja: Tammi

Lian Hearn: Otorin klaanin tarina 1-3

Päähenkilö saa tietää olevansa salamurhaajistaan tunnetun ninjaklaanin jälkeläinen ensimmäisen kirjan lopuilla, ja toisessa palaa juurilleen, mutta huomaa ettei salamurhaaminen olekaan sitä mitä hän haluaa elämältä. Tarinassa suuressa osassa on myös tämän tyttöystävä ja tämän perheen koettelemukset. Entisaikain japanilainen politiikka tekee kirjasta kiinnostavan ja… oikeastaan tämäkin on jo vähän päässyt muistissa haalistumaan.

Kolmiosaisen sarjan osat: Satakielilattia, Nurmi vuoteenaan, Kuun kirkkaus

Kustantaja: Otava

Holly Black & Cassandra Clarke: Magisterium-sarja 1-5

Päähenkilö Callin isä on opettanut tälle koko elämänsä ajan, että maagit ovat pahoja, mutta ei voi mitään, kun Call otetaan maagikoulu Magisteriumiin sissän, jotta tämä voisi oppia hallitsemaan voimiaan. Kirjasarjassa on myös aika paljon ”ethän sä nyt herranjumala noin voi tehä” -hetkiä, mutta se on myös todella mukaansatempaava. Luin näitä 200-sivuisia kirjoja yhden keskimäärin kahdessa päivässä; kun lukemisen kerran aloittaa, saattaa välillä mennä nukkumaan kolme tuntia normaalia myöhempään. Itse menin vieläpä lukemaan viimeisen kirjan englanniksi ennen kuin se oli käännetty suomeksi, niin kovasti piti saada tietää loppuratkaisu. Kaikki viisi kirjaa on nyt kuitenkin onneksi jo suomennettu, mutta niitä voi lukea englanniksikin jos haluaa harjoitusta.

Rautakoe, Kuparikoura, Pronssiavain, Hopeanaamio, Kultainen torni

Kustantaja: Otava

Cornelia Funke: Reckless-sarja

Tästä on siis tulossa 5-osainen sarja, tällä hetkellä on suomennettu ekat kaksi osaa. Kertoo Jacob-nimisen pojan seikkailu(i)sta maailmassa peilin toisella puolen. Tässä maailmassa taikuus on totta ja tarinat heräävät henkiin: jos oikein etsit, saatat löytää pavunvarren, saapasjalkakissan tai Ruususen linnan (jossa tämä edelleen nukkuu ikuista untaan; prinssi ei koskaan päässyt perille).

Sarjan suomennetut osat: Kiveen kadonnut, Veljeni peloton

Kustantaja: Otava

Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras 1-3

Kvanttivaras löytyy kirjastossa aikuisten kirjoista, joten voi sopia siihen kohtaan, kun aletaan siirtyä nuorten kirjoista aikuisten kirjoihin

Kertoo mestari- ja herrasmiesvaras Jean le Flambeurin seikkailusta Maassa, Marsissa ja muualla. Vaikka esitys itsessään on välillä epäselvää, voi sitä huumoreineen näin jälkeenpäin mietittynä arvostaa. Tämä ei kuitenkaan sovi kaikille: fysiikka- ja scifisanaston määrä on esteenä joillekin, mutta jos sitä ymmärtää jonkin verran, lukijan edessä avautuu nätisti esitettynä ihmiskunnan olemassaolon syvistä kysymyksistä sekä muistoista ja tarinoista ammentava kiinnostava tarinakokonaisuus.

Kolmiosaisen sarjan osat: Kvanttivaras, Fraktaaliruhtinas, Kausaalienkeli

Kustantaja: Gummerus

Ja mainitaan vielä tämäkin: J. K. Rowling: Harry Potter 1-7

Tämä kirjasarja ei esittelyjä kaipaa. Olen vain iloinen siitä, että tämä sarja on olemassa houkuttelemassa lapsia lukupolulle.

Tarina ratkaisee lukukiinnostuksen

Kirjojen lukeminen on itselleni rakas harrastus, joten kirjat ovat olleet osa myös lasteni lapsuutta. Kävimme yhdessä kirjastossa pienestä pitäen. Luimme lapsillemme iltaisin kirjoja nukkumaan mennessä vielä alakoulun alussa, ne olivat tärkeitä yhteisiä hetkiä.

Olen yrittänyt pitää yllä poikien lukuharrastusta, etsinyt netistä lukuvinkkejä ja käynyt yhdessä heidän kanssaan kirjastossa. Ajattelen, että tämä kannattaa, jotta päivässä olisi yksi hetki, jolloin netti ja pelit eivät olisi viihdykkeenä, vaan pojat saisi pitämään yllä keskittymiskykyä. Olen myös sanonut heille, ettei tarvitse pitää lukemisesta vaan tarinoista. Hyvä tarina vie mennessään. Jos kirja ei ala vetää muutaman kymmenen sivun jälkeen, sen voi hyvin jättää kesken.

Lukuharrastus muuttuu lapsen kasvaessa

Jossain vaiheessa pojat alkoivat lukea iltaisin itsekseen, mutta vanhempi menetti innon yläasteen koittaessa. Ei löytynyt sopivia kirjoja eikä lukuehetki tuntunut sopivan nukkumaanmenoon. Ysiluokalla oli kuitenkin löydyttävä kirja esitelmää varten, löytyi trilogia, ja sen myötä myös uudelleen kokemus siitä, miten lukeminen rauhoittaa mukavasti ennen nukkumaanmenoa.

Ja täytyy mainita myös Aku Ankka. Se on varmasti pitänyt yllä lukemisen liekkiä silloinkin, kun ei ole kiinnostanut tarttua kirjaan.

Lukuharrastus muuttuu lapsen kasvaessa. Jos se nyt onkin kadonnut, se voi vielä palata.

Vastaa